A Packet Based on

My Video Collection

by K. M. Wilcox


Toss-Ups

1. Five continents were tied for first place before the final event, in which the winner was, well, umm, both Europe and Africa as Kit Mambo and Rene Fromage crossed the finish line hand-in-hand. FTP, identify the 1979 animated sports feature, the first item in my video collection, which chronicled this budding romance.
ANS: Animalympics

2. Two answers required. He is the son of a small-town doctor from Sycamore Springs, while she comes from old money in San Francisco. Together, they live off the earnings of her late father's lumber empire, which gives them time to drink, attend parties, drink, and occasionally solve a mystery or two. FTP, name the characters made famous by William Powell and Myrna Loy.
ANS: Nick and Nora Charles

3. The Phantom Menace is certainly not the first prequel ever to appear on the big screen; it isn't even the first by George Lucas. That came fifteen years ago in, FTP, what film set in 1935, the second Lucas and Steven Spielberg made about a globehopping archaeologist?
ANS: Indiana Jones and the Temple of Doom

4. The main element of this film has been used in several American films and countless television episodes, but the closest remake was the 1964 Western The Outrage starring Paul Newman, Edward G. Robinson, and William Shatner. FTP, what is this 1950 film by Akira Kurosawa in which the tale of a rape is told from different points of view?
ANS: Rashomon

5. One of the newest entries into my video collection is this series "In Color", "In Hypno-Vision", "Presented in BC (Brain Control) Where Available", and "Featuring Gratuitous Alien Nudity". FTP, name Matt Groening's new show set in the year 3000.
ANS: Futurama

6. In the early 80's, this singer was so popular he was billed over Linda Ronstadt, Sammy Davis Jr. and, time permitting, Frank Sinatra. His songs included "Spend this Night with Me", "Straighten the Rug", and "How Silly Can You Get?" FTP, name the singer whose biggest hit was "Skeet Surfing".
ANS: Nick Rivers

7. Cameos include Carl Reiner, Buster Keaton, Jerry Lewis, and the Three Stooges, while the main actors include Jonathan Winters, Ethel Merman, Mickey Rooney, and Milton Berle. FTP, name the 1960's spectacular about the search for the giant W.
ANS: It's a Mad, Mad, Mad, Mad World (Do not accept any answer with more or fewer "Mad"s)

8. [Note: This was originally an entirely audio toss-up accompanied by the music described.] He insisted on rewriting all the dialogue for the American characters in this film known for its zither theme. FTP, name this writer and actor who also played Harry Lime in The Third Man.
ANS: Orson Welles

9. [Note: This was also an audio toss-up, in this case to allow the quote to be sampled directly from the source.] Months before Neve Campbell and Drew Barrymore were doing it, viewers of Freakazoid! were encouraged to "Scream." FAQTP, "Scream."
ANS: Aaaaaaaaaaahhhhhhh!!!! (or equivalent) [Prompt on an early answer of Scream]

10. He had once been involved with the Federation's efforts to develop matter transmission, but he later decided his talents would be better spent making himself rich at the Federation's expense. His plot was foiled by Bartholomew, and he would have spent his remaining days on Cygnus Alpha if fate hadn't intervened. FTP, who was, in his own opinion, the smartest and most ruthless of Blake's crew, a man who shared his name with a door-to-door cosmetics company?
ANS: Kerr Avon

11. The version re-edited for TV added a long prologue and an annoyingly repetitive narration. It also restored over half an hour of footage the director had been forced to cut. Of course, this was all done by the studio, as David Lynch yanked his name from, FTP, the TV adaptation of what film based on a Frank Herbert novel?
ANS: Dune

12. They were created late one night in 1929 by animator Lon Borax to be supporting players in "Outback Buddy". Borax was soon confined to an asylum. The studio, though, liked what it saw and put them in several more cartoons with Buddy before being given their own cartoon, which consisted of several hours of flypaper gags. After this an similar disasters, the studio first canceled their contract, then locked them in a watertower. FTP, name this zany trio.
ANS: The Warner Brothers and the Warner Sister (Accept: The Warners or Yakko, Wakko, and Dot and prompt on Animaniacs)

13. His novels have been made into miniseries since 1979, but the process really took off in the 90's with five novels-turned-miniseries (plus a sixth in production) and, in Febraury of 1999, his first work which only became a novel after being a six-hour television event. FTP, name the author of The Storm of the Century.
ANS: Stephen King

14. For someone so well-rested, you'd think she'd be in a better mood. Instead, she seems crankier after her two beauty naps, the first of fifty-seven years and the second of some indeterminate length. Of course that may have something to do with nobody ever believing her or with the bizarre creatures which keep trying to kill her. FTP, name this perennial foe of the Aliens.
ANS: Ellen Ripley

15. Two answers required. In both, an eccentric cast of characters is invited to an isolated country house where their host and the help start dying, and comic hijinks ensue. However, there are several differences between these two films. In one, the characters are great detectives; in the other, they're blackmail victims. In one, they bring sidekicks; in the other they don't. Finally, one has Truman Capote, and the other's from a board game. FTP, name the two murder mysteries, one from the mid-70's and one from the mid-80's.
ANS: Murder by Death and Clue

Bonus Questions

1. Of course my video collection would have some Doctor Who, so let's get it out of the way with a bonus about the "Key to Time" season. Answer the following for the stated number of points.
a. For five, which season was this?
ANS: The sixteenth
b. For five, what fellow Gallifreyan was selected to be the Doctor's companion on his search?
ANS: Romanadvoratrelundar
c. Each segment of the Key was disguised as something else. FTP, what was the largest thing to be a part?
ANS: The planet Calufrax (Accept: a planet or equivalent)
d. FTP, what was the last segment's disguise?
ANS: Princess Astra (Accept: Lalla Ward or a woman or a princess or any equivalent)

2. [Originally, this was an audio bonus, of course.] You will be played excerpts from the themes of three television series. FTPE, identify the series. [Clips are themes by Nerf Herder and Danny Elfman and a woman singing "I want to lie, shipwrecked and comatose, drinking fresh mango juice."]
ANS: Buffy the Vampire Slayer, Dilbert, Red Dwarf

3. [This was also an audio bonus.] You will be played musical excerpts from three films. FTPE, identify them. [Clips are Marlene Dietrich singing "See What the Boys in the Back Room Will Have", Zero Mostel singing "Comedy Tonight", and Gene Wilder and Peter Boyle singing "Puttin' on the Ritz".]
ANS: Destry Rides Again, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum, Young Frankenstein

4. 30-20-10, identify the actor from roles.
For 30: He played the Thor-like garage owner in Adventures in Babysitting.
For 20: He took Robert Shaw's role of Mr. Blue in a 1997 TV remake of 1974's The Taking of Pelham 1-2-3.
For 10: He was Edgar, the unlucky farmer hollowed out by a giant cockroach in Men in Black.
ANS: Vincent D'Onofrio

5. What would one of my packets be without a combination bonus? FTPE, given a description, identify the title which combines a film in my video collection with something else. For example, if I said this film starred Spencer Tracy as a man worrying about his daughter Elsa Lanchester marrying hulking brute Boris Karloff, you'd say Father of the Bride of Frankenstein, though in that case both halves are actually in my video collection.
a. Alec Baldwin tries to find Sean Connery, who's disappeared and taken a huge annual beer bash with him.
ANS: The Hunt for Red Octoberfest
b. This second most expensive Monopoly space seems all the more overpriced when one considers the dinosaurs.
ANS: Jurassic Park Place
c. Someone's been killed on a train and Hercule Poirot has to figure out if they all did it or if it was the Whammies!
ANS: Murder on the Orient Express your Luck

6. Each of the five seasons of Babylon 5 had its own overarching title. FTPE, name up to three.
ANS: "Signs and Portents", "The Coming of Shadows", "Point of No Return", "No Surrender, No Retreat", "Wheel of Fire"

7. Given an element from an annual Simpsons "Treehouse of Horror", give the number of that Halloween episode FTPE.
a. "The Shinning"
ANS: Five (Prompt on "2F03")
b. "Easy Bake Coven"
ANS: Eight
c. "The Raven"
ANS: One (Also accept any answer about it not having a number, being the first and all)

8. When "Tiny Toon Adventures" made videos of popular songs, the first two were both by, for five points, what band formed by two guys named John?
ANS: They Might Be Giants
b. FTP for one or twenty-five for both, name the songs used, one of which was a cover of an older tune.
ANS: "Istanbul, Not Constantinople" and "Particle Man"

9. FTPE, given a character from the Wallace and Gromit series, identify the species.
a. Feathers McGraw
ANS: Penguin (Prompt on "Chicken")
b. Sean
ANS: Sheep
c. Wendolene
ANS: Human

10. 30-20-10, identify the character from quotes.
30: "Salvatore, why so formal? Mi casa nostra es su casa nostra!"
20: "Caesar Carlini, my old pal! Why I haven't seen you since... Wait, I've never seen you, have I? You need to get out more."
10: "Looks like there's a new face in Gotham, and soon his name will be all over town, to say nothing of his legs and feet and spleen and head..."
ANS: The Joker

11. Every era has its own slang, and that'll be true in the future as well. For fifteen points each, identify the following terms from various looks at tomorrow.
a. This four-letter term is the most commonly used expletive on board the Red Dwarf.
ANS: Smeg
b. This color is used as a generally positive term by radio personality Ruby Rhod in The Fifth Element.
ANS: Green

12. In the 1951 film Captain Horation Hornblower Lt. Bush bets a fellow crewman that he knows exactly what the captain will say when a woman is brought onto his ship. Of course he's right, but how well can you do? Depending on how close you are, you'll get up to 30 points.
ANS: A close approximation is "Huhuhuhuhuh Hnnnnng" [Originally, the answer was on tape. The scoring is as follows: If the team gives any answer with words, they get no points. If they say he says nothing, give 'em five. If they describe the sound he makes but don't imitate it, give 10 or 15 depending on the level of detail and accuracy. If they imitate it, give 20 for poor ones, 25 for ones that come somewhat close and 30 for dead-on or reasonably close imitations.]

13. For the stated number of points, identify the following of Buckaroo Banzai's Hong Kong Cavaliers.
a. For five, this doctor, whose real name is Sidney Zweibel and who was played by Jeff Goldblum, took his moniker from a state.
ANS: New Jersey
b. For ten, this tall, blond Cavalier played by Lewis Smith was probably named for his impeccable appearance.
ANS: Perfect Tommy
c. For fifteen, this Cavalier, played by Clancy Brown, did not survive the Red Lectroids' attack on the Institute.
ANS: Rawhide

14. FTPE, identify the following Jellicle Cats.
a. She and Mungojerrie are thieves and acrobats, and there's nothin' at all to be done about that!
ANS: Rumpleteazer
b. This respected cat is the ancestor of just about every other Jellicle living.
ANS: Old Deuteronomy
c. Well, I never! Was there ever a cat so clever as this master of the magical arts?
ANS: Mr. Mistoffelees

15. If you're hearing this, congratulations on not missing a toss-up. Add 100 points to each team's score. Now, for the team that got this bonus, identify the following actors from roles in classic Universal horror films, FTPE.
a. He played the title character in 1933's The Invisible Man and was the father of The Wolf Man in 1941.
ANS: Claude Rains
b. He had a long career in silent films and still didn't talk much in the 1931 film that made him an international star or in 1932's The Mummy.
ANS: Boris Karloff (Accept: William Henry Pratt)
c. This actor played the title scientist in Frankenstein and Bride of Frankenstein before dying at age 39.
ANS: Colin Clive (Accept: Colin Clive-Greig)

Back to the theme packet page