The Sherlock Holmes Bowl Packet

Toss-Ups

1. It is unique in that it does not spend the second half on an extended flashback sequence with neither Holmes nor Watson. Instead, the mystery on Grimden Moor continues through the final chapter. For ten points, name this most famous of the novels.
ANS: The Hound of the Baskervilles

2. The stories in His Last Bow were written between 1908 and 1917, with one exception. This 1893 story, with its theme of adultery had been uncollected for over twenty years. For ten points, what is this story named for a container?
ANS: "The Adventure of the Cardboard Box"

3. In reality, it has three smaller parts, and it is probably the middle one which Watson describes as a "fearful place." For ten points, what is this feature of the Aare in Hasli Valley, where Holmes had his fateful confrontation with Professor Moriarty?
ANS: Reichenbach Fall(s)

4. "Sherlock Holmes is a free spirit; you can't pin him down. He is probably the most complicated character I've played in my life." This was said by the actor whose pre-Holmes roles included Freddie in My Fair Lady and Maxim de Winter in a television adaptation of Rebecca. For ten points, name this actor, born Peter Jeremy William Huggins, who played Holmes from 1984 until shortly before his death in 1995.
ANS: Jeremy Brett

5. "I charge you, sir, to remember the packet." "Keep him out! For ---'s sake, keep him out!" Or simply "Aaaaaaaagggggghhhh!" These are, for ten points, the what, respectively, of Anna Coram, Major John Sholto, and many other characters in the canon?
ANS: Last Words (Accept equivalents)

6. One of the detective's most amazing leaps is when he deduces "Never." His deduction is even more amazing considering that a few letters are inconsistent or identical to others. Unless, of course, Watson erred in his transcription of, for ten points, what famous substitution cypher?
ANS: The Dancing Men Code

7. This son of a U.S. senator and friend of Mark Twain was selected by Charles Frohman to appear onstage as Holmes, and he was also given the task of rewriting Conan Doyle's script. Doing so, he coined the phrase "Elementary, my dear Watson" and created the most successful Holmes play ever. For ten points, name the man forever associated with the 1899 play entitled simply Sherlock Holmes.
ANS: William Gillette

8. It gets only one mention in the canon, when Holmes receives a letter referring to the Matilda Briggs case. As he tells Watson, Briggs "was not the name of a young woman," but a ship associated with, for ten points, what creature, in a story "for which the world is not yet prepared"?
ANS: The Giant Rat of Sumatra

9. His rooms are on Pall Mall, conveniently located around the corner from his office, where he earns a mere 450 pounds a year, and across the street from the club he helped found. Despite his insular, physically lazy lifestyle and subordinate position, he is described by his brother as "the most indispensable man in the country." For ten points, name this older sibling of Sherlock.
ANS: Mycroft Holmes

10. In one form or another, this appears seven times in the canon, including twice in The Sign of Four. The first comes after Holmes surprises Watson by deducing that the doctor had sent a telegram that morning. Its next use, in its most familiar phrasing, comes a short while later when Holmes gives, for ten points, what famous axiom during his explanation of a murderer's entry into a locked room?
ANS: "When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth." (Accept equivalents)

11. There is, in fact, only one of these; all others are invented by "Killer" Evans. Of course, this comes as a shock to the genuine article, Nathan, a collector of fossils and other antiques. For ten points, what name does he share (or not) with the fictitious John, Howard, and late Alexander Hamilton?
ANS: Garrideb

12. A member of the Algonquin Round Table, Christopher Morley, published in The Saturday Review of Literature for May 19, 1934, a crossword puzzle which became the test for admission to the first annual dinner of, for ten points, what new Sherlockian society, now the largest and best-known in the world?
ANS: The Baker Street Irregulars

13. Watson claims to have "an almost verbatim report" on this case from the July following his marriage, or so he says in the opening paragraph of "The Naval Treaty," published in 1893. Many years later, though, when the story itself is published, most of the dates and names are changed or omitted. For ten points, what is this sequence of events now "in a year and even in a decade that shall be nameless"?
ANS: "The Adventure of the Second Stain"

14. This nine-letter word is the daily newspaper in Council Bluffs, Iowa, a small, flat chocolate drop covered with white pellets of sugar, a bird also called the painted bunting, and the club in which Holmes discovered that Colonel Upwood was cheating at cards. For ten points what is this word "without equal"?
ANS: Nonpareil

15. A shade of red appears in the title of the first novel, and that hue appears in numerous following tales. Later stories have titles with orange, blue, yellow, black, and more tints, but, for ten points, what is the only story title that contains (within a compound word) the term that describes all of these?
ANS: "The Adventure of the Retired Colourman"

16. Though it's not known in what the work of the twenty-one-year-old may have added to the subject, young Moriarty's treatise was said to have had a European vogue. First put forth by Sir Isaac Newton, what theorem, for ten points, asserts that for any real a and b and positive integer n, (a+b) to the nth can be expanded into terms of the power of a and b?
ANS: The Binomial Theorem

17. "I have wrought my simple plan/ If I give one hour of joy/ To the boy who's half a man/ Or the man who's half a boy." So begins, for ten points, what tale of Ned Malone and Professor Challenger, probably the best-known of Doyle's works not to feature Holmes?
ANS: The Lost World

18. Though better known for his work with another franchise, he has written some of the most popular Holmes novels of the last thirty years, including 1976's The West End Horror and 1974's The Seven Per-Cent Solution. For ten points, name the director of the second and sixth Star Trek films, the latter of which included the suggestion that Spock is a descendant of Holmes.
ANS: Nicholas Meyer

19. Holmes must contend with the disguises and death-traps of counterfeiter Hilda Courtney, who is searching for music boxes with stolen printing plates inside in, for ten points, what last of the Rathbone/Bruce films, which shares its name with a 1980 Michael Caine/Angie Dickinson film?
ANS: Sherlock Holmes in Dressed to Kill (Accept early: Sherlock Holmes and the Secret Code)

20. Holmes started his work on the case in this story in Chicago, then went to Buffalo and Skibbareen before finally coming into contact with his quarry, the popular sportsman Von Bork, who heads a ring of spies for Germany. For ten points, name the story in which Holmes leaves his retirement on the eve of the Great War.
ANS: "His Last Bow"

Bonus Questions

(Each of these is worth 30 total points)

1. Unlike with Hound, each of the other three novels does devote the second half to a background tale. For ten points each, given a brief description of that story, identify the novel.
a. A very negative account of life among the Mormons in Utah.
ANS: A Study in Scarlet
b. The tale of one man's stay in the western U.S. in a town controlled by Freemen.
ANS: The Valley of Fear
c. A first-hand description of a violent rebellion in India.
ANS: The Sign of Four (Accept: The Sign of the Four)

2. In A Study in Scarlet, Watson makes notes of his new friend's knowledge in certain areas. For ten points each, given what Watson wrote, identify the subject.
a. Profound
ANS: Chemistry
b. Feeble
ANS: Politics
c. Accurate, but unsystematic
ANS: Anatomy

3. The period after Holmes's supposed death was known as the Great Hiatus. For the stated number of points, answer the following about that period.
a. For five: According to Holmes, he spent the majority of the Hiatus in what region of Asia?
ANS: Tibet
b. For ten: What well-publicized traveler did Holmes claim was really him?
ANS: A Norwegian named Sigerson
c. For five: What story marked the end of the Hiatus?
ANS: "The Adventure of the Empty House"
d: For ten: For five points each, in what month and year did Holmes reappear according to Watson?
ANS: April and 1894

4. For a quick fifteen points each, eliminating "The Adventure of" and any articles, what stories come first and last alphabetically?
ANS: "The Abbey Grange" and "The Yellow Face"

5. For the stated number of points, answer the following about "The Adventure of the Lion's Mane."
a. For five: Who narrates this tale?
ANS: Sherlock Holmes
b. For ten: What other story does Holmes narrate himself?
ANS: "The Adventure of the Blanched Soldier"
c. For five: Why does Watson not appear?
ANS: The story comes after Holmes's retirement (Accept equivalents)
d. For ten: What is the Lion's Mane?
ANS: Cyanea Capillata (Accept: Jellyfish)

6. Even in the Granada series with Jeremy Brett, stories were changed for television, and this sometimes extended to the titles. For the stated number of points, given the name of the television episode, name the original story.
a. For five: "The Eligible Bachelor"
ANS: "The Adventure of the Noble Bachelor"
b. For ten: "The Last Vampyre"
ANS: "The Adventure of the Sussex Vampire"
c. For fifteen: "The Master Blackmailer"
ANS: "The Adventure of Charles Augustus Milverton"

7. 30-20-10-5. Name the story from quotes.
For thirty: "It is the first Saturday night in seven-and-twenty years that I have not had my rubber."
For twenty: "It is to copy out the Encyclopaedia Britannica."
For ten: "The fish which you have tattooed immediately above your right wrist could only have been done in China."
For five: "Every shade of colour they were - straw, lemon, orange, brick, Irish-setter, liver, clay; but, as Spaulding said, there were not so many who had the real flame-coloured tint."
ANS: "The Red-Headed League"

8. And now for the obligatory combination bonus. From the description, identify the title which combines a Holmes short story with a popular song for ten points each. For example, if I said that this title track from the Beatles' last album has been criticized for its depiction of Mormons, you would say "A Study in Scarlet It Be," except that's a novel.
a. Queen's longest hit single was this tune dedicated to Irene Adler.
ANS: "A Scandal in Bohemian Rhapsody"
b. Paul McCartney and Wings gave us this hit about a very improbable snake.
ANS: "The Adventure of the Speckled Band on the Run"
c. Kenny Loggins turned the tragedy of the Tregennis clan into this surprisingly upbeat song.
ANS: "The Adventure of the Devil's Footloose"

9. For the stated number of points, answer the following about the original publications of the stories.
a. For five: What magazine introduced England to every Holmes tale from "A Scandal in Bohemia" on?
ANS: The Strand
b. For twenty-five: With ten points for one or twenty-five for both, name the journals which first published A Study in Scarlet and The Sign of Four.
ANS: Beeton's Christmas Annual and Lippincott's Monthly Magazine

10. William Gillette's Sherlock Holmes has been performed numerous times in several countries. For ten points each, name these actors who've appeared in it.
a. This famous member of an acting dynasty, whose name is the same as a character in Hound of the Baskervilles, played Holmes in the 1922 film version of the play.
ANS: John Barrymore
b. At age twelve, he appeared as the detective's page, Billy, in one of the first touring companies of the play before moving on to adult roles in The Kid and City Lights.
ANS: Charlie Chaplin
c. This actor, who played the title role in a major 1976 revival, has appeared on film as Dracula, Skeletor, and a White House Chief of Staff.
ANS: Frank Langella

11. Earlier, I asked about "The Adventure of the Cardboard Box." Now, answer these additional questions for the stated number of points.
a. For five: What was in the title box that caused such a stir?
ANS: A severed ear
b. For ten: If the story had been collected with others written at the time, it would have been in what collection?
ANS: The Memoirs of Sherlock Holmes
c. For fifteen: When the story was omitted from Memoirs, the opening scene of Holmes apparently reading Watson's thoughts was appended to what other story?
ANS: "The Resident Patient"

12. For the stated number of points, identify the following women who have caught Watson's eye.
a. For five: This is the one woman known for certain to have reciprocated the doctor's interest enough to marry him.
ANS: Mary Morstan (Prompt on partial)
b. For ten: Watson claimed "I can never forget the effect which" this governess for American Neil Gibson and his late wife "produced on me."
ANS: Grace Dunbar
c. For fifteen: Seldom had Watson seen "so graceful a figure, so womanly a presence and so beautiful a face" as when he met this recent widow lying to shield her lover.
ANS: Lady Mary Brackenstall

13. Precious metals appear in the names of three stories. For a quick ten points each, name them.
ANS: "The Adventure of the Copper Beeches," "Silver Blaze," and "The Adventure of the Golden Pince-Nez"

14. The original by-laws for the Baker Street Irregulars specified the creation of three officers. For ten points each, name the three officers, whose duties correspond to those of a president, a secretary, and a guy who "shall... telephone down for ice, White Rock, and whatever else may be required and available; [and] conduct all negotiations with waiters..." among other things.
ANS: The Gasogene, the Tantalus, and the Commissionaire

15. For ten points on the nose or five for within two years, in what year did the following events in Arthur Conan Doyle's life occur?
a. His birth
ANS: 1859 (1857-1861)
b. The publication of his first story, "The Mystery of Sasassa Valley"
ANS: 1879 (1877-1881)
c. His second marriage, to Jean Leckie
ANS: 1907 (1905-1909)

16. "Why [should I] study this case?" "Because it was the first in which I was ever engaged." For ten points each, answer these questions about that case.
a. The story was named for what ship lost at sea?
ANS: The Gloria Scott
b. What type of ship did the Gloria Scott turn out to be?
ANS: A prison ship (Accept equivalents)
c. Holmes became involved in the case after being invited home by what fellow student, the "only friend I made during the two years I was at college."
ANS: Victor Trevor Jr.

17. BSI may be the largest, but Sherlockian societies exist all over the world. For ten points each, given some groups, name the country in which they're based.
a. The Society of the Three Schoolgirls, the Remnant of Scowrers, and the Red Circle of Niigata
ANS: Japan
b. The C.P.R. Stockholder's Society, the Binomial Theorists of Nanaimo, and the Midland Electric Company
ANS: Canada
c. The Trained Cormorants, the Non-Canonical Calabashes, and the Wisteria-Hysteria
ANS: The United States [All are, in fact, in the L.A. area.]

18. Sherlock Holmes has become such an icon that others have often sought to place him with otherwise unrelated characters. For ten points, or five if you need another clue, identify the major icons who appeared with Holmes in the following works.
a. For ten: 1987's "The Doomsday Book"
For five: This was the fiftieth-anniversary issue of Detective Comics.
ANS: Batman
b. For ten: Philip Jose Farmer's The Adventure of the Peerless Peer
For five: In it, Holmes and Watson travel to Africa in the early twentieth century.
ANS: Tarzan
c. For ten: Andy Lane's All-Consuming Fire
For five: Watson shares chronicling duties with this Time Lord's companion, Professor Bernice Summerfield.
ANS: Doctor Who (Accept: The Doctor)

19. AUDIO BONUS: I will play a tape featuring six actors who have played Holmes on film, TV, radio, or stage. For five points each, name them.
ANS: Christopher Lee [clip from Gremlins 2: the New Batch], John Neville [clip from The Adventures of Baron Munchausen], Tom Baker [clip from "Genesis of the Daleks"], Orson Welles [clip from Citizen Kane], Julian Glover [clip from Indiana Jones and the Last Crusade], and Charleton Heston [clip from The Three Musketeers]

20. While in retirement, Holmes completed the "magnum opus of my latter years." For fifteen points, what is the main title of this work, and for fifteen more, what is the rest of the title?
ANS: Practical Handbook of Bee Culture -- with Some Observations upon the Segregation of the Queen


Back to the Theme Packets page

Back to the Tiers