Tossups

 

1. Though it does not contain a single mountain, its high point in the Cypress Hills of its southwestern corner reaches over 4800 feet above sea level.  Its rolling plains are broken up by the Qu’apple (CAW-pluh) and namesake river valleys, and contrary to popular belief it contains little actual prairie land.  With larger towns including Swift Current and Moose Jaw, FTP name this Canadian province with all artificial boundaries and a capital at Regina.

Answer: Saskatchewan

 

2.  The book is dedicated to Naomi Mitchison and has a forward by Sir Lawrence Bragg.  The main setting is the Cavendish Laboratory of Cambridge University although a significant event does occur in Stockholm where the author meets John Steinbeck.  The story is a first-person autobiographical account of one of the most important scientific discoveries of the 20th century.  FTP name this account of the discovery of the structure of DNA, written by James Watson.

Answer:  The Double Helix

 

3. Romania became independent and ceded the province of Bessarabia, in return receiving Dobrudja.  Serbia and Montenegro also gained independence and had their boundaries extended so as to be contiguous.  Austria-Hungary opposed it, and its most important provisions granted an independent Bulgarian state and guaranteed Turkish Christians protection from the Ottoman sultan.  Ending the Russo-Turkic War, FTP name this 1878 treaty, the diplomatic ramifications of which led to the Congress of Berlin.

Answer: Treaty of San Stefano

 

4. Art historian Eunice Lipton has written about her search for the life of its model, Victorine Meurent.  Though the scene is modeled on Titian’s Venus of Urbino, this work was scandalous both for its depiction of contemporary prostitution and for Meurent’s direct and frank gaze back at the viewer, acknowledging her sexual availability, also symbolized by the presence of a black servant.  FTP identify 1865 painting by Edouard Manet

Answer: Olympia

 

5. His interest in philosophy started with an intensive study of Brentano’s “On the Manifold Meaning of Being According to Aristotle”.  This took him into an interest in pre-Socratic ontology, which he studies under Heinrich Rickert and later under his dissertation advisor Edmund Husserl.  His major work argues that empiricist science has led away from important metaphysical discussion of existence, which he sees an an unattainable object of human striving obscured by inauthenticity.  FTP name this philosopher, a bridge from phenomenology to existentialism, best known for Being and Time.

Answer: Martin Heidegger

 

6. One wife dies after giving birth to a girl fathered by a local noble, and the second dies after her husband kills her beloved cow.  Daughter Asta Sollilja is cast out to find her way in the town of Fjord, but after Bjaltur is evicted from Summerhouses she heads south with him to start a new life.  This is the basic outline of, FTP, what 1946 novel about the painful modernization and collectivization of rural Iceland, written by Halldor Laxness?

Answer: Independent People

 

7. The mechanism for the reaction involving isopropyl chloride starts with the formation of a carbocation which then acts as an electrophile and attacks a benzene ring to form an arenium ion.  The arenium ion then loses a proton to yield isopropyl benzene.  FTP, name this example of an alkylation reaction first described in 1877 by a French chemist and his American collborator.

Answer:  Friedel-Crafts alkylation

 

8. The two men who co-founded the English Opera Group in 1946 would collaborate again that same year on a TV documentary.  BBC TV producer Eric Cozier wrote the commentary and his partner composed for a musical feature based on the music for the play Abdelazer.  The piece, intended for children, utilized different sections of the orchestra playing an original theme written in the 1600’s by Henry Purcell.  FTP, give the proper name of “Variations and Fugue on a Theme of Purcell,” perhaps the best known work of Benjamin Britten.

ANSWER: The Young Person’s Guide to the Orchestra (accept “Variations and Fugue on a Theme of Purcell” before Purcell is mentioned)

 

9. One of his first film roles was in “Spartacus”, as the last slave in close up to say “I am Spartacus!”  This would lead to many more “tough guy” roles including “Born to Race,” “Demonwarp,” “The Terror Within,” “Top Line,” and “Uninvited,” all in 1988.  However, he has four adopted children and some of his work on the “lighter side” includes roles as Grandpa in “Dennis the Menace,” and a stint hawking Garlique brand garlic tablets.  Better known for a recurring role in the Airport series as Joe Patroni, name, FTP, this disaster movie staple perhaps best known for playing Captain Ed Hocken in all three Naked Gun films.

ANSWER: George Kennedy   

 

10. A.P. Elkin described four varieties—dream, individual, social, and cultic—in anthropological studies of Australia.  Especially prevalent in aboriginal hunting or mixed farming/hunting societies, it was first described by Methodist missionary Peter Jones who coined this eight-letter term from an Ojibwa word for “his brother-sister kin”.  Most prominently described by Claude Levi-Strauss, FTP identify this term for the practice of associating human groups or individuals with individual animals or species.

Answer: totemism

 

11. France only lost 20 people in battle when conquering this territory because the Merina government had already collapsed from internal turmoil, but 6,000 soldiers had died from disease on the trek from the coast to the central plateau.  Mentioned by Marco Polo, Portuguese navigator Diogo Dias was the first European to sight it, doing so in 1500.  Having according to some geological definitions a better claim to being a continent than Australia, FTP name this Indian Ocean nation with capital at Antananarivo.

Answer: Madagascar or the Malagasy Republic

 

12. The day Lou Gehrig hit four home runs in a game, teammate Tony Lazzeri did this, but it was overlooked.  Joe Dimaggio did it once in 1937 and again in 1948, and in 1887 Tip O’Neil did it twice in a week—the longest and shortest such durations ever.  Bob Watson was the first player to do it in each league, and on June 16, 2001, John Olerud became the second, FTP, to accomplish what feat, hitting a single, double, triple, and home run in one game.

Answer: hitting for the cycle

 

13. Rising 345 meters above the ground, it gets its distinctive coloring from the iron in the arkose sandstone of which it consists.  It was originally formed about 300 million years ago in the Amadeus Basin from sediment collected from the nearby Mann, Musgrave, and Petermann ranges.  Although its native name has no specific meaning, the name given it by William Christie Gosse in 1873 was for the then Chief Secretary.  FTP, name this sacred aboriginal landmark and natural Australian monument.   

ANSWER: Ayer’s Rock or Uluru

 

14. Warning, two answers required!  The bustling desert oasis of West Wendover and the debt-ridden former military base of Wendover have voted to merge, but the decision will require Congress approval because the towns are separated by a state line.  The move requires the adjustment of a state border around 20,000 acres of Wendover, the original home of the Enola Gay.  Both states must approve the move, but thanks to the support of state senator, Ron Allen, that approval is imminent.  FTP, this unusual border “dispute” involves these two states, one famous for its religious conservatism the other for gambling and prostitution.       

ANSWER: Utah and Nevada

 

15. Taggerung” will be the fourteenth book in this series upon its release on September 10th, joining “Lord Brocktree,” “The Bellmaker,” and “Salamandastron.”  Memorable characters include Gonff a prince of mousethieves, Chickenhound, a traitorous fox and Basil Stag Hare, a hare who names himself after a deer.  Typical plots include wars, sea battles, and swashbuckling swordplay and follow talking animals on quests across the country of Mossflower.  FTP, name this best-selling Brian Jacques (JAKES) series that features Martin the Warrior as the guardian of a titular Abbey.

ANSWER: Redwall

 

16. While a faculty member at Columbia University, she also gave lectures at Sarah Lawrence College.  Prior to that her work at Columbia involved separation of uranium atoms for the atomic bomb project.  She earned her Ph.D. at the University of Gottingen in 1933 under a committee which consisted of three Nobel Laureates.  She too would receive that honor for her shell nuclear model.  FTP name this physicist who won the Nobel Prize in 1963.

Answer:  Maria Goeppert Mayer

 

17. Urdarbrunnr, Hvergelmir, and Mímisbrunnr—the Well of Fate, Roaring Kettle, and Mimir’s Well respectively—sit at its base.  Inside the Roaring Kettle lives Nidhogg, who gnaws on it, and after Ragnarok it will be badly shaken but will become the source of new life.  FTP name this giant ash tree that supports the universe in Norse mythology.

Answer: Yggdrasill

 

18. Of his childhood in a German military school he said, “What I suffered in those days can only be compared to the world's most violent anguish,” and indeed in his 1899 short story, “The Gym Class,” he attacks the school’s brutality and insensitivity.  Born to a German family in Prague in 1875, he spent his early years in dresses–his mother’s attempt to reclaim a dead daughter.  His first names also reflect his mother’s desire to make him a girl.  This early gender conflict manifested in a love of poetry, and FTP, name this man who grew up to write such poems as “The Archaic Torso of Apollo” and his masterwork, “The Duino Elegies.”  

ANSWER: Rene (Ranier) Karl Wilhelm Johann Joseph Maria Rilke

 

19. The son of 'Umar Shaykh Mirza, the ruler of the small principality of Fergana in modern-day Uzbekistan, he was a gifted poet and gardener, and wrote an extensive prose memoir published in English in 1921.  Starting at age 11 he attempted to recover Samarkand, twice occupying it briefly, but turned his attention on Kabul, which he seized in 1504, using it as a launching pad from which to invade the Indian subcontinent.  FTP name this father of Humayun and grandfather of Akbar, generally regarded as the founder of the Mughal Empire.

Answer: Babur (accept: Zahir-Ud-Din Muhammad)

 

20. One failed name for this inexplicably popular product was Parwill.  Endorsed by the British Medical Association in 1939, it has been advertised in such prestigious publications as the British Medical Journal.  Invented by Dr. Cyril P. Callister in 1922 for the Fred Walker Cheese Company, it got its present name in a national competition with a fifty pound prize to the randomly selected winner.  When Kraft took over in 1926, it was bottled in porcelain jars, which are now collector’s items.  FTP, name this brown Australian paste that “puts a rose in every cheek,” “one of the world’s richest known sources of Vitamin B.

ANSWER: Vegemite

 

21. In “Shakespeare in Love,” he is a meddlesome street urchin, who loves rats and violence.  This imaginative depiction is possible because of his obscure life and few remaining works.  He was a contemporary of Thomas Middleton and John Fletcher and he probably studied the law although he never made a name for himself as a lawyer.  His father was a merchant tailor who sold out carts and wagons, the Elizabethan version of a used car salesman.  FTP, name this playwright, overshadowed by Shakespeare and Ben Jonson, author of “The Duchess of Malfi.”  

ANSWER: John ­Webster

 

22. When the August 9th episode of CSI was delayed by twelve minutes it was because Karen Hughes had spent two weeks perfecting the words of a speech which incorporated the ideas of Dr. Leon Kass and Daniel Callahan.  These two bioethicists provided the mouthpiece of religious conservatives when offering their opinion to George W. Bush on a topic whose recent vocal proponents include Mary Tyler Moore and Nancy Reagan.  FTP, name this current political hotbed issue involving frozen embryos.

ANSWER: stem cell research

 

23. “Don’t worry about that call at the plate,” he said over the P.A. system at an August 7, 2001, game, adding that he would “talk to the ump after the game.”  While this is not normal behavior for the singer of  “Take Me Out to the Ballgame,” this was no ordinary singer, a former professional wrestler who was already legendary in his city for his football career.  FTP name this man whose drunken outburst at Wrigley Field isn’t likely to overshadow his work alongside Dan Hampton, Richard Dent, and William Perry on the 1985 Bears’ defensive line.

Answer: Steve “MongoMcMichael

 

24. He was the fourth son of a professor of sacred literature at Yale University.  He himself studied engineering and his work on gearing design was distinguished by the logical rigor of his geometrical analysis.  In 1863 he received the first doctorate of engineering conferred in the United States.  His application of thermodynamic theory helped transform physical chemistry from a purely empirical to a deductive science.  FTP name this man, arguably one of the greatest American scientists of the 19th century for whom the free energy constant is named.

Answer:  Josiah Willard Gibbs

 

 

 

Boni

 

 

1. Name these rivers found in Siberia FTP each.

a. The sixth-largest river in the world in terms of discharge, its runs through Krasnoyarsk and Irkutsk before emptying into the Kara Sea.

Answer: Yenisey (or Enisei) River

b. If the Irtysh river, rising in China’s Altai province, is considered part of its length rather than its main tributary, it becomes the 7th-longest in the world, and its enormous catchment area constitutes half the Kara Sea’s drainage basin.

Answer: Ob River

c. It is the longest river of Russia’s Far East and, after rising near the point where Mongolia, Russia, and China come together, becomes the third-longest river in China as well, forming much of the countries’ long border.

Answer: Amur River

 

2. 30-20-10 name the British ruler.

30: His mother was Emma, daughter of Richard, Duke of Normandy, where he was exiled for much of his first 38 years.

20: Godwine, Earl of Wessex, was the real power behind the throne during the first 11 years of his reign, even becoming his father-in-law in 1045, and upon his death he passed the throne on to his brother-in-law who had successfully subjugated Wales and Northumbria.

10: The son of Aethelred the Unready, he was an ineffectual monarch, but his piety led to his creation of the post of lord high chancellor, and ultimately to his canonization.

Answer: St. Edward the Confessor (do not accept Edward the x, where x is any real number)

 

3. I was going to write a clever lead-in to this bonus, but then I got high.  Identify these psychologists FTP each.

a. A former student under Helmholtz, he established the first psychology laboratory and journal at the University of Leipzig and is considered the founder of experimental psych.

Answer: William Wundt

b. This disciple of Wundt’s brought his methods to the U.S.  Appointed to Cornell in 1892, his wrote the four-volume text Experimental Psychology.

Answer: Edward Titchener

c. Starting as an experimentalist, his 1910 discovery of the phi phenomenon with assistants Wolfgang Kohler and Kurt Koffka was the basis of Gestalt psychology.

Answer: Max Wertheimer

 

4. Clinical research without proper background education or institutional oversight can lead to tragic results.  That was the case with the recent death of a laboratory technician as a result of a study.  Answer the following question about said study for the stated number of points.

a. F5P, at which institution did the study take place?

Answer:  Johns Hopkins University.

b. FTP, the study involved inhalation of a certain chemical to induce which disease?

Answer:  Asthma

c. For 15 points, work published in the 1970s demonstrated extreme lung toxicity in rodents upon exposure to the aforementioned chemical.  Unfortunately, the Johns Hopkins asthma study only examined papers dating back to the 1980s.  Name the fatal chemical.

Answer:  hexamethonium

 

5. For the stated number of points, name these E. Annie Proulx works.   

a. (5) This Pulitzer Prize winner set in Newfoundland will be a 2001 film starring Julianne Moore, Judi Dench, and Kevin Spacey as the protagonist, Quoyle.

ANS: The Shipping News

b. (10) Her debut novel, she won a PEN/Faulkner award with this tale of the Blood family told through what they receive in the mail, including the title items.

ANS: Postcards

c. (15) Proulx has coauthored two books with Vermonter Lew Nichols, a dairy foods cookbook, and a guide to “making, using, and enjoying” this potable.

ANS: Cider

 

6. So what about Breakfast at Tiffany’s?  Name these recent acts seemingly destined for One Hit Wonderdom, FTPE.

a. This jet plane named band’s hit “Right Now” is starting to sound a lot like right then.

ANS: SR-71

b. These twins from Georgia may have been crazy when they fell for the same girl, but their hit “Crazy for this Girl” is destined to never have its own twin.

ANS: Evan and Jaron

c. This man behind Kid Rock’s Twisted Brown Trucker Band may be well known for his associations to the “American Bad Ass” and the recent film “Osmosis Jones, ” but his hit “Follow Me” probably won’t have a follow up.

ANS: Uncle Kracker

 

7. FTPE, answer the following about a book of the Bible.

a. This book of the Bible takes place just after the Judges and follows a young widow on her return to Bethlehem to marry Boaz and become the great grandmother of David.

ANS: Ruth

b. Ruth returns to Bethlehem because the famine there has ended and this woman, her mother-in-law and widow of Moab, wishes to return to her homeland. 

ANS: Naomi

c. Ruth leaves behind this woman, her sister-in-law, who probably didn’t have her own talk show. 

ANS: Orpah

 

8. FTPE, name the types of lightning given a description.

a. This type of lightning branches upward and outward like a tree along the tops and sides of large thunderstorms. The lightning seems to “travel” or “crawl” across the sky.

ANS: Anvil Crawlers

b. This type occurs where separate illuminated sections remain along a recently discharged lightning channel for a short duration.

ANS: Bead Lightning

c. This is the name given to faint flashes of lightning on the horizon from distant thunderstorms, so named because it is often seen on hot summer nights, a time when thunderstorms are common.

ANS: Heat Lightning

 

9. Name the play by Aristophanes given a brief plot description, FTPE.

a. A classic tale of sex ruling the man, the women in this play lock themselves in the Acropolis and refuse to have sex to stop war with the Spartans.

ANS: Lysistrata

b. Another classic tale of the “weaker sex”, this time the women of Athens take over parliament to help save it from corruption.

ANS: Ecclesiazusae or Women in Congress (This has also been translated as “The Congresswomen”, so be forgiving)

c. This play has Dionysus on a quest to bring back “good” drama and so travels to Hades to bring back Euripides.  But after a trial over who is the greatest dramatist, he brings back Aeschylus instead.

ANS: The Frogs

 

10. Identify these French mathematicians, all of whom interacted with Napoleon, for the stated number of points.

a. F5P, briefly appointed to Napoleon's Interior Ministry, he proved to be a poor administrator.  However, his astronomical theories, published in  "Mecanique celeste" were truly revolutionary.

Answer:  Pierre-Simon de Laplace

b. FTP, this son of a tailor was set to take the priesthood when the revolution arrived in 1789.  He was taken by Napoleon to Egypt as part of the Legion of Culture.  He is best remembered for his Mathematical Theory of Heat.

Answer:  Joseph Fourier

c. F15P, he may be called the father or descriptive geometry.  His method for solving fortification problems without using arithmetic was so efficient that it was a closely guarded military secret that he was forbidden to teach until 1794.  Initially a close friend of Napoleon, he later fell out of favor.

Answer:  Gaspard Monge

 

11. Answer these questions about the Haitian revolution FTP each.

a. This was the name the French gave to the colony that took the Arawak name “Haiti” upon independence in 1804.

Answer: Saint-Domingue

b. This former slave became governor-general of Saint-Domingue in 1801, and though he refused to declare independence, disagreements with a French expeditionary force led to his exile, imprisonment, and 1803 death.

Answer: Toussaint-Louverture

c. Along with Henry Christophe he led resistance to the French army, and he became Emperor upon independence.  Give either his pre-revolutionary name or his imperial title.

Answer: Jean-Jacques Dessalines or Emperor Jacques I

 

12. The San Francisco Chronicle asked its readers to name the top 100 books of the 20th century set in the U.S. West, with somewhat surprising results. FTP each identify the following from that list.

a. Surprisingly beating out The Grapes of Wrath for first place was this Pulitzer-Prize winning 1971 Wallace Stegner work about a historian writing a biography of his grandmother.

Answer: Angle of Repose

b. At number three is this 1964 Ken Kesey work about multiple generations of the Stampers, a logging family on the Oregon coast.

Answer: Sometimes A Great Notion

c. Though originally published in 1899, this book made the list at number 18.  Subtitled “A Story of San Francisco”, this story of a charlatan dentist was adapted into the Erich von Stroheim film masterpiece Greed.

Answer: McTeague

 

13. It's time to send in the clones.  Two different groups have recently drawn a lot of controversy by publicly stating their desire to clone a human being.  Answer the following questions about them for the stated number of points.

a. One group is funded by an "organization" formed by a former French race car driver who believes that extraterrestials used genetic engineering to create life on Earth.  For 5 points name this group

Answer:  The Raelians

b. For 10 points, name the French biochemist who is spearheading the Raelians' project.

Answer:  Brigitte Boisselier

c. For 10 points for one and 15 for both, name the Italian doctor and/or his American collaborator spearheading the other group that will try to clone a human being in a yet to be determined Mediterranean country.

Answer:  Panos Zavos and Severino Antinori

 

14. Identify these subsets of Shi’ite Islam FTP each.

a. Ubayd Allah established this group in Tunis in 909 claiming descent through a series of hidden imams from the Daughter of the Prophet.

Answer: Fatimids

b. This group believed that Ismail, son of Jafar ibn Muhammad, was the final imam unlike the majority of Ismailites who believed the imamate continued in the Fatimids.

Answer: Seveners or Sab’iyah

c. Separating from the main body of Ismailites in the 11th century, this group in the hills of southern Lebanon recognized imams as incarnations of the godhead but formed their own closed-off religion.

Answer: Druze

 

15. The Oscars are considering a category for Best Animated Feature.  Name these works of early animation FTPE.

a. One of the first commercially successful animations, this animated dinosaur was projected during vaudeville shows and would seemingly “interact” with a stage actor.

ANS: Gertie the Dinosaur

b. Successful in Europe, animated films in this genre sought to obtain the synthesis of music and images.  More montage than traditional drawn animation, these films were named after European locations such as Paris or Berlin.

ANS: City Symphony

c. A pioneer in sound animation, this character made use of synced sound fx by honking ducks and using a cow’s teeth xylophone.  He was partially based on Charlie Chaplin.

ANS: Steamboat Willie

 

16. Ah, bygone days.  Country-living, simpler times, oh, and horrible epidemic diseases!!  Identify these plagues that racked the United States in earlier times FTP each.

a. This disease, endemic to India, spread to Europe frequently in the 19th century and invaded the U.S. in 1832, 1849, and 1866.  Often spread through contaminated water, victims would usually turn blue, get violent vomiting and diarrhea, and die within 3 days.

Answer: Asiatic cholera

b. This disease killed up to 5,000 Philadelphians in 1793, causing the federal government to flee the city.  Characterized by vomiting blood, albumen in the urine, and jaundice, it was also the leading killer of U.S. soldiers in the Spanish-American War, far outstripping actual battles.

Answer: yellow fever

c. Half a million Americans, most between ages 15 and 40, died in 1918 and 1919 of this disease, epidemic worldwide after World War I but usually less serious.

Answer: Spanish influenza

 

17. Identify the following facts about seedings for the upcoming 2001 U.S. Open tennis tournament.

a. F5P, U.S. Open is following Wimbledon’s lead by expanding to this many seeds for men’s and women’s singles.

Answer: 32

b. FTP, Pete Sampras received this seed, his lowest Grand Slam seed since winning the U.S. Open in 1990.

Answer: 10

c. Five of the top 10 women’s seeds are Americans, but four other American women are seeded as well. F5P each name any three American women seeded 11 through 32.

Answer: Meghann Shaughnessy (12), Chanda Rubin (27), Amy Frazier (29), Lisa Raymond (30)

 

18. Prion diseases have come to the forefront of late with the spread of CJD in humans and mad cow disease.  Answer the following questions about these diseases for the stated number of points.

a. F5P, name the Nobel Prize winning University of California, San Francisco scientist who is credited with discovering prions.

Answer:  Stanley Prusiner

b. Dr. Prusiner is currently focusing on treatment using pre-existing drugs for other diseases which are already known to cross the blood-brain barrier.  For 5 points each name the two diseases whose drugs are currently being applied by Dr. Prusiner.  The first is caused by strains of Plasmodium and is transmitted by mosquitoes.  The second is a neurologic disorder.

Answer:  Malaria and Schizophrenia

c. For 15 points, name either the anti-malarial drug or the schizophrenic treatment being tested by Dr. Prusiner.

Answer:  Quinacrine or Chlorpromazine

 

19. Identify the following groups of French writers from some names for 15 points each, or from a description of the movement FTP.

a. (15) Rémy Belleau, Pontus de Tyard, and Étienne Jodelle

(10) These 16th-century poets sought to elevate the French language to the level of classical languages for artistic expression and borrowed their name from a group of seven ancient poets from the reign of Ptolemy II Philadelphus.

Answer: Le Pléiade (accept: The Pleiades)

b. (15) Leconte de Lisle, Théodore de Banville, and José Maria de Heredia

(10) These 19th-century poets stressed restraint and objectivity as opposed to the flights of fancy of the romantics.  Also taking a classical name, several of their members later broke with the movement and became leading Symbolists.

Answer: The Parnassians

 

20. Identify these important 20th-century American historians FTP each.

a. This Progressive historian pioneered modern socioeconomic analysis with his 1913 work An Economic Interpretation of the Constitution of the United States, which outlined the self-interest of all 55 signers.

Answer: Charles Beard

b. The leader of the 1950s consensus school, he won Pulitzer prizes for his discussions of the Jacksonian and Progressive eras in Anti-Intellectualism in American Life and The Age of Reform respectively.

Answer: Richard Hofstadter

c. In the bar scene of Good Will Hunting, Will chides the Harvard graduate student for giving an intellectual account of the American Revolution based on the works of this current Brown University professor and author of The Creation of the American Republic and The Radicalism of the American Revolution.

Answer: Gordon Wood

 

21. Think Emmy only likes bald fat guys?  Answer these questions about the 2001 Emmy nominations FTPE.

a. In a bizarre fluke of Emmy eligibility, this show received a nomination for Comedy Writing despite being cancelled two seasons ago.  The nod comes because leftover shows were “burned” by NBC last summer.

ANS: Freaks and Geeks

b. In its seventh season ER garnered its 100th nomination, surpassing this drama which held the mark for most nominations by a drama with 98 also in seven seasons.

ANS: Hill Street Blues

c. In what is perhaps poetic justice the WB was completely shut out of the Emmys despite high hopes for the departed “Buffy the Vampire Slayer”.  Ironically UPN showed the other netlet up thanks mostly to Star Trek: Voyager which had this many noms.

ANS: 8

 

22. Name these award winning choreographers, FTPE.

a. Perhaps best known for being an idol of Robin Williams’ character in “The Birdcage”, he choreographed the famous “barn raising” scene in “Seven Brides for Seven Brothers” and received an honorary Oscar in 1997.

ANS: Michael Kidd

b. This choreographer who died in 1998 was famous for his productions of the “King and I” and for directing “West Side Story” and “Fiddler on the Roof”.

ANS: Jerome Robbins

c. His first big break was for “The Pajama Game” in 1954and the dance number ‘Steam Heat’ was the talk of Broadway, but his biggest year was 1972 when he won an Oscar for “Cabaret”.

ANS: Bob Fosse

 

 

 

23. Answer the following questions about amino acids for the stated number of points.

a. F5P each, name the three basic amino acids.

Answer:  Lysine, Histidine, Arginine

b. For 5 points name the amino acid that is actually an imino acid.

Answer:  Proline

c. FTP name the so-called 21st amino acid, supposedly the active ingredient in Red Bull.

Answer:  Taurine

 

24. Identify the U.S. Interstate highway that connects these major American cities FTP each.

a. El Paso, Texas; Denver, Colorado; Cheyenne, Wyoming

Answer: I-25

b. Fargo, North Dakota; Omaha, Nebraska; Kansas City, Missouri

Answer: I-29

c. Albuquerque, New Mexico; Oklahoma City, Oklahoma; Raleigh; North Carolina

Answer: I-40